ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

40 Xρόνια Aπό Tη Μεταπολίτευση O Aδικαίωτος Aγώνας Για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Αληθινή Δημοκρατία Συνεχίζεται

Καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση όταν η λαομίσητη Χούντα κατέρρευσε μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τις συνέπειες του πραξικοπήματος στην Κύπρο, οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται στο στόχαστρο περισσότερο από ποτέ.

Η Χούντα βύθισε στο σκοτάδι τη χώρα για 7 ολόκληρα χρόνια και παρέδωσε τους εργαζόμενους στην κερδοσκοπική ασυδοσία τραπεζιτών και εργοδοτών, Ελλήνων και ξένων. 

Απέναντι στο λαϊκό κίνημα η Χούντα εξαπέλυσε το διαρκές έγκλημα των πολιτικών διώξεων, φυλακίσεων, εξοριών, βασανιστηρίων και φόνων, τσάκισε τις ελευθερίες, έφερε πρωτοφανές πισωγύρισμα στην παιδεία και τον πολιτισμό. Παράλληλα στήριξε και στηρίχτηκε από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-CIA προσφέροντας σαν αντάλλαγμα κάθε υποστήριξη στα σχέδια ενάντια στους λαούς της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, καθώς και σε κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό.

Η κατάρρευσή της σήμανε την ορμητική είσοδο του κινήματος στο προσκήνιο με κέντρο μια νέα ριζοσπαστικοποιημένη εργατική τάξη. Από την πρώτη απεργία στη “Νάσιοναλ Καν” στην Ελευσίνα όπου Έλληνες και Πακιστανοί εργάτες απέργησαν μαζί, απλώθηκαν εργατικοί αγώνες στους χώρους δουλειάς που πάλεψαν και πέτυχαν μια σειρά από κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις, άνοιξαν το δρόμο για μια εποχή ριζοσπαστικών κοινωνικών αγώνων και κινημάτων. Το σύνθημα που πρωτοφώναξαν οι εργάτες της ΜΕΛ «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» συμβολίζει για τους Σαμαράδες και τους Βενιζέλους τις «υπερβολές» της Μεταπολίτευσης και για όλους εμάς, τη δύναμη του αγώνα, τις κατακτήσεις του μαζικού κινήματος, τις δυνατότητες να αλλάξουμε συνολικά την κοινωνία.

Το χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε αυτά τα 40 χρόνια προσπάθησε να διασφαλίσει για λογαριασμό του κεφαλαίου και των τραπεζών την εξουσία και τα προνόμια που δεν μπορούσε πλέον να διασφαλίσει η Χούντα που κατέρρευσε. Προσπάθησαν με κάθε μέσο να καταστείλουν, να υποτάξουν, αλλά και να ενσωματώσουν το λαϊκό και εργατικό κίνημα, όπως και κάθε δημοκρατική κατάκτηση. Κυβέρνησαν με την οικογενειοκρατία και τα τζάκια, τους εργατοπατέρες που γίνονταν υπουργοί με τη διαπλοκή της Ζίμενς, του Βατοπεδίου και των “υποβρυχίων”.

Στη σημερινή κρίση η άρχουσα τάξη σε συνεργασία με την Τρόικα των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ προσπαθεί να σωθεί με τα Μνημόνια οδηγώντας τους εργαζόμενους σε μια πραγματική “κόλαση επί της Γης”. Μετά από 4 χρόνια “μεταρρυθμίσεων” και “νοικοκυρέματος” έχουμε καταστροφές που μόνο μετά από πόλεμο εμφανίζονται και πάλι το Χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι σε δυσθεώρητο ύψος. Παράλληλα η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, την στήριξη του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ και της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας τοποθετεί την κυβέρνηση στο πλευρό των εχθρών των λαών, ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο για το μέλλον.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ με αυτούς τους σχεδιασμούς στοχοποιούν το λαό και το δικαίωμά του να αγωνίζονται, με τη μαύρη προπαγάνδα του “μαζί τα φάγαμε”, του “η πολλή δημοκρατία μας έφαγε”, του “οι απεργίες χρεοκόπησαν τη χώρα”. Γι” αυτό και καταξίωσαν το ρατσισμό, τους φασίστες και τους νεοναζί, τους χουντικούς που σήμερα από το περιθώριο έγιναν υπουργοί. Γιατί είναι οι πιο αδίστακτοι, ποτέ δε χάλασαν χατήρι στο μεγάλο κεφάλαιο και εχθρός τους είναι το κίνημα και όσοι παλεύουν δικαιώματα και ελευθερίες τους.

Τιμούμε όσους όλους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη Χούντα. Όσους εξεγέρθηκαν στο Πολυτεχνείο, στη Νομική, στις παράνομες απεργίες, στον αγώνα για τη Γη στα Μέγαρα, σε κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή αγώνα έφερε το τέλος της εφιαλτικής δικτατορίας πριν 40 χρόνια.

Συνεχίζουμε και μεις τον αγώνα για τη δικαίωση όλων των μεγάλων αιτημάτων και διεκδικήσεων που ζέσταιναν τις καρδιές των ανθρώπων στη μαύρη επταετία της δικτατορίας. Για “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία”, για αληθινή δημοκρατία. Το εργατικό και μαζικό κίνημα έχει δείξει ότι είναι η δύναμη που μπορεί να κλονίσει την πολιτική του κεφαλαίου και της Τρόικα και να ρίξει κυβερνήσεις. Μπορεί και πρέπει να βγει στο προσκήνιο για την ανατροπή της πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ και της κυβέρνησης που την υλοποιεί, για την απελευθέρωση από χρέος, Μνημόνια, ΕΕ και ευρώ. Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή, την κοινωνική απελευθέρωση και τη σοσιαλιστική προοπτική που μπορούν να διασφαλίσουν αυτόν το δρόμο.
24/7/2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

τηλ.: 2132063582, 6948369941, 6934535084, 6932828964
email: pressantarsya@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα 40 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου

    «Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, το ΚΚΕ τιμά όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν, όλους όσοι συνέβαλαν στον αντιδικτατορικό αγώνα.

    Τα 40 χρόνια που πέρασαν από την αλλαγή του Ιούλη του 1974 -ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, με την άμεση ανάμιξη των αμερικανονατοϊκών- καθώς και η εμπειρία όλων αυτών των δεκαετιών, δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολία στους εργαζόμενους ότι η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι ταξική, είναι η άλλη μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων.

    Όσα δραματικά βιώνουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια με την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δεν είναι ανεξάρτητα από εκείνα που προηγήθηκαν καθ’ όλη την πορεία της λεγόμενης μεταπολίτευσης, δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης ή κάποιων αρνητικών πλευρών του πολιτικού συστήματος. Η μεταχείριση που έχουν από το κράτος και την εργοδοσία οι απεργοί εργάτες και υπάλληλοι, το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων, χιλιάδες άνθρωποι που ζουν υπό την απειλή της απόλυσης, εργάζονται χωρίς μισθό, χωρίς ωράρια, χωρίς καμία ασφάλεια και προστασία, επιβεβαιώνουν για ποιους λειτουργεί η υπάρχουσα δημοκρατία. Αποδεικνύουν ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα και γενικά το καπιταλιστικό σύστημα, είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Δεν γιατρεύεται ούτε εξανθρωπίζεται.

    Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ακόμα, το πόσο υποκριτική είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζονται τον τυπικό χαρακτήρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν το ίδιο, ισχυριζόμενα ότι η κυβερνητική πολιτική αποτελεί εκτροπή από αυτή τη δημοκρατία.

    Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολουθείται και στα τελευταία 40 χρόνια, θα φέρνει νέα αδιέξοδα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Διέξοδος υπάρχει μόνο με τη συμμαχία τους, την πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες που υπάρχουν, για να τα μετατρέψει από δυνάστη του σε εργαλεία για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή