ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

«Εθνικό συμφέρον» οι απολύσεις
«Ποινικό αδίκημα» ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά!

«Στο δρόμο! Στο δρόμο! Εδώ και ένα χρόνο, ποτέ δεν φοβηθήκαμε ασπίδα και αστυνόμο!», φώναζαν οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών έξω από την ΓΑΔΑ την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη.

Ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών έκλεισε ένα χρόνο. Στις 14 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 100 ημέρες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Τη μέρα αυτή διάλεξε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει τις πρώτες 48 απολύσεις καθαριστριών που δεν εντάχθηκαν στην «κινητικότητα», συνεχίζοντας με την απόλυση των υπολοίπων, την Τρίτη στις 2 Σεπτέμβρη. Απέλυσε τις καθαρίστριες αγνοώντας ακόμη και την πρωτόδικη απόφαση που επιβάλλει την επιστροφή τους στη δουλειά.


Την ίδια μέρα (14 Αυγούστου) η κυβέρνηση κοινοποίησε σε τρεις αγωνίστριες την εισαγγελική παραγγελία να απολογηθούν για τα αδικήματα της «εξύβρισης» και της «διατάραξης οικιακής ειρήνης». Η κυβέρνηση που χρησιμοποίησε τη βία σαν το μοναδικό μέσο «πειθούς» στις καθαρίστριες ώστε να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την ίδια τους τη ζωή, σήμερα χρησιμοποιεί αχρείους ψεύτες που επινοούν αδικήματα για να έχει τη δυνατότητα να τρομοκρατήσει με διώξεις τις απολυμένες εργάτριες. Ο Άρειος Πάγος ονόμασε «εθνικό συμφέρον» τα μνημόνια, τις απολύσεις και τους εργολάβους – δουλεμπόρους, αναστέλλοντας την εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης που τις δικαίωνε. Δεν είδε όμως ούτε την αστυνομική βία ούτε τις δεκάδες σακατεμένες αγωνίστριες. Αντίθετα η αστική δικαιοσύνη αποφάσισε να τρομοκρατήσει τις γυναίκες καλώντας τες να απολογηθούν για «εξύβριση κατά συρροή και διατάραξη της οικιακής ειρήνης». 

Όμως, λογάριασε χωρίς να υπολογίζει την αλληλεγγύη. Δεκάδες εργαζόμενοι άνεργοι αλληλέγγυοι και αγωνιστές συνδικαλιστές ήταν μπροστά στην ΓΑΔΑ, την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, την ημέρα που καλούσε ο εισαγγελέας τις αγωνίστριες. 

Η κυβέρνηση τρομοκρατημένη από μια φούχτα αποφασισμένων εργατριών, μεθοδεύοντας τον εκφοβισμό, την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, κοινοποίησε την εισαγγελική παραγγελία για απολογία σε ακόμη δύο συναδέλφισσες μέλη του Συντονιστικού των Απολυμένων Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Με αυτές τις δύο διώξεις, ουσιαστικά όλα τα μέλη του Συντονιστικού, είναι κατηγορούμενες!

Η σκευωρία που αποσκοπεί να λύσει το πολιτικό ζήτημα των απολύσεων, αναθέτοντάς το σε θρασύδειλα αστυνομικά όργανα και σε δικαστές θα έχει την ίδια τύχη που είχαν ανάλογες πολιτικές σκευωρίες. Οι υψωμένες γροθιές των διωκόμενων αγωνιστριών έξω από τη ΓΑΔΑ και τα χαμογελαστά τους πρόσωπα είναι σημαία για όλο το εργατικό κίνημα και δεν θα την παραδώσει αμαχητί σε τρόικες και κυβέρνηση.

«Το φαί είναι για να μοιράζεται….»
Απολυμένη καθαρίστρια έξω από το Κέντρο Αγώνα στην Καραγεώργη Σερβίας.

Στις 14 Αυγούστου, την μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πρώτες απολύσεις των καθαριστριών και τις διώξεις ενάντια στις αγωνίστριες, οι απολυμένες αγωνίστριες μαζί με αλληλέγγυους εργαζόμενους οργάνωσαν ένα μικρό γλέντι, καθώς τη μέρα εκείνη κλείνανε 100 μέρες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας. Δεκάδες καθαρίστριες και εργαζόμενοι, που ήρθαν για συμπαράσταση στην καρδιά του καλοκαιριού, τραγούδησαν μοιράζοντας το φαί και την αλληλεγγύη. Με αυτό τον τρόπο έβαλαν ένα σημάδι στον χρόνο που εσφράγισαν με την παρουσία τους. 

Εκατό μέρες σε μια σκηνή με τον καύσωνα να πυρπολεί τον χώρο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία αρκετά πάνω απ’ τους 40 βαθμούς, με βάρδιες νύχτα και ημέρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. 
Στην περιφρούρηση μέσα σε αυτή την κόλαση του Αυγούστου η συμμετοχή ακόμη και γυναικών παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχαν ή γυναικών που για διάφορους λόγους (ποσοστού αναπηρίας κλπ) εξαιρούνταν από τις απολύσεις έδινε άλλη διάσταση στον αγώνα. Οι καθαρίστριες για ένα χρόνο έδειξαν σε όλη την κοινωνία όχι μόνο πώς πρέπει να παλεύει, αλλά και πώς να αυτοοργανώνεται να μοιράζει τις βάρδιες της περιφρούρησης, το ψωμί και να χτίζει την αλληλεγγύη. 

Με τη συλλογική κουζίνα, με την πειθαρχημένη παρουσία τους στον χώρο με την αλληλεγγύη και την αυταπάρνησή τους άνοιξαν σε όλη την κοινωνία ένα μικρό παράθυρο σε έναν μελλοντικό κόσμο συντροφικότητας, όπου το φαΐ και η ευτυχία των ανθρώπων, η δουλειά και ο πολιτισμός θα ανήκουν σε όλους.

* Δεκάδες καθαρίστριες και αλληλέγγυοι συμμετείχαν, το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Σεπτέμβρη, στη συλλογική κουζίνα που οργάνωσε η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, σε αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες.

ΠηγήEEK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου