ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η Αυταπάτη Για "Πολιτική Σταθερότητα" Του Καπιταλιστικού Εφιάλτη - Κύριο άρθρο εφ. "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" (τ.43)

Μέσα σ’ ένα διεθνές περιβάλλον οικονομικής και πολιτικής έντασης, που διαμορφώνεται από τη διαρκή αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, από τη διολίσθηση της Ευρωζώνης στην ύφεση με αντανάκλαση στις απότομες αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη σφοδρή διένεξη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και από τη σύγκρουση ανάμεσα στα διαφορετικά αστικά κράτη στην ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, ο ελληνικός καπιταλισμός βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο τέλμα των χρεών και της αβεβαιότητας.


Η «προειδοποιητική βολή» των αδίστακτων εγχώριων και ξένων «επενδυτών» (βλ. αρπακτικών κερδοσκόπων) με το κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών πριν από λίγες βδομάδες, εκτός από το ότι αποτελούσε σαφή ένδειξη για την τραγικά αδύναμη θέση στην οποία έχει περιέλθει η καπιταλιστική Ελλάδα παρά τη «διάσωση» από την τρόικα, στρεφόταν ουσιαστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Φανέρωσε τις ασφυκτικές αστικές πιέσεις που θα υποστεί μια μελλοντική αριστερή κυβέρνηση. Επιβεβαίωσε πλήρως την εκτίμηση της Κομμουνιστικής Τάσης ότι το κεφάλαιο δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ουσιαστική απόκλιση από την πολιτική της άγριας λιτότητας και της κανονικής εξυπηρέτησης του ληστρικού κρατικού χρέους. Υπογράμμισε ξανά την αναγκαιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία για μια επαναστατική σύγκρουση με τον καπιταλισμό, επενδύοντας – όχι στις διαπραγματευτικές του ικανότητες – αλλά στη δική τους ενεργή κινητοποίηση για την εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού προγράμματος και στην έμπρακτη αλληλεγγύη του ευρωπαϊκού και διεθνούς εργατικού κινήματος.

Η επίδειξη πυγμής της Τουρκίας έναντι της συμμαχίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη διαφιλονικούμενη κυπριακή ΑΟΖ, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την οργανική αδυναμία του καπιταλισμού να επιφέρει ουσιαστική ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή και αποδεικνύει ότι μόνο οι εργατικές τάξεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν, μέσω του κοινού αντικαπιταλιστικό τους αγώνα, να επιβάλουν μια δίκαιη, ισότιμη και προς όφελος όλων των λαών αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Κανέναν φυσικά, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει η απόπειρα αξιοποίησης του κλίματος που διαμορφώνει η σύγκρουση για την κυπριακή ΑΟΖ από τη συγκυβέρνηση και την ελληνική άρχουσα τάξη, με σκοπό να συρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο της «συναίνεσης» και «συνεννόησης» μαζί τους (βλ. υποταγής), για εθνικούς τάχα λόγους. Δυστυχώς όμως, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαμε μια διεθνιστική, ταξική τοποθέτηση πάνω στο θέμα, αλλά έναν συναγωνισμό σε «πατριωτισμό» με τη συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο του οποίου ο σ. πρόεδρος με ειδική επίσκεψη στο Πεντάγωνο έστειλε προς την ελληνική άρχουσα τάξη και την αντιδραστική στρατιωτική της ηγεσία ένα έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα «συνεννόησης».

Ο διακαής πόθος για «πολιτική σταθερότητα»

Ωστόσο, το πολιτικό αδιέξοδο των ελλήνων αστών επιτείνεται. Η τρόικα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού κράτους και να δημιουργήσει μια προληπτική γραμμή δανεισμού, αν δεν εξασφαλιστεί η μακροημέρευση ενός κυβερνητικού σχήματος που θα σεβαστεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Έτσι όλες οι προσπάθειες των ελλήνων αστών επικεντρώνονται στη διαμόρφωση «πολιτικής σταθερότητας» πάνω στη βάση των Μνημονίων, μέσα από μια συντονισμένη επιχείρηση, από τη μια πλευρά, άσκησης πιέσεων για νέες υποχωρήσεις στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη, εξαγοράς πολλών μέχρι πρότινος μη κυβερνητικών βουλευτών, ώστε να ψηφιστεί τελικά πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φλεβάρη. Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες βδομάδες, από κοινού τρόικα, ελληνική άρχουσα τάξη και συγκυβέρνηση θα εντείνουν το κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας στο όνομα της «πολιτικής σταθερότητας», χρησιμοποιώντας όλα τα «ορθόδοξα» και ανορθόδοξα μέσα για να αποτρέψουν την άνοδο στην εξουσία μιας αριστερής κυβέρνησης αποφασισμένης να σπάσει τα δεσμά των Μνημονίων.

Γι’ αυτό, ο εφησυχασμός που δημιουργεί στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τη στάση της η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας μια άνετη κοινοβουλευτική ανατροπή της κυβέρνησης και υπονοώντας ότι θα έρθει η Αριστερά στην εξουσία μέσα σ’ ένα κλίμα σεβασμού των «δημοκρατικών θεσμών» και της εκλογικής βούλησης του λαού, είναι αβάσιμος και εξαιρετικά επικίνδυνος. Η προαναγγελία ενός νόμου που ουσιαστικά καταργεί τις απεργίες, η αστυνομοκρατία στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου που φανέρωσε ότι η κοινωνικά απομονωμένη άρχουσα τάξη δεν μπορεί να ανεχθεί μαζικές συγκεντρώσεις, ακόμα και όταν πρόκειται για εθιμοτυπικές εκδηλώσεις του ίδιου της του καθεστώτος, αλλά και η αντιμετώπιση σαν βαρύτατο ποινικό αδίκημα της ανάκρουσης του (πατριωτικού και όχι επαναστατικού - σοσιαλιστικού) ύμνου του ΕΑΜ στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου του Χαλανδρίου, μας δίνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τον βαθμό «δημοκρατικότητας» των εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Αυτοί οι «σεβάσμιοι πατριώτες και δημοκράτες», για να ματαιώσουν μια αριστερή κυβερνητική αυτοδυναμία, δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε κάθε αναγκαίο νομικό, κοινοβουλευτικό ή άλλο τερατούργημα, συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους προβοκατόρικων, συνωμοτικών ενεργειών. Για να ανατρέψουμε την εξουσία τους απαιτείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο για μαζικό αγώνα διαρκείας και ένα πρόγραμμα ανατροπής του σάπιου ελληνικού καπιταλισμού, η «πολιτική σταθερότητα» του οποίου είναι καταδικασμένη να γεννά νέα χρέη και νέα Μνημόνια. Στη βάση της κατανόησης αυτής της επιτακτικής αναγκαιότητας, η Κομμουνιστική Τάση σας καλεί σήμερα σε κοινό, οργανωμένο πολιτικό αγώνα.

- Οργανωθείτε στην Κομμουνιστική Τάση!

- Παλέψτε για μια αυτοδύναμη, αριστερή κυβέρνηση που θα διαγράψει το χρέος, θα ακυρώσει τα μνημόνια και στηριγμένη στην κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού θα εφαρμόσει μια πολιτική ανατροπής του καπιταλισμού και θεμελίωσης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας!


 Πηγήmarxismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου