ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Μερικές σκέψεις στην απόφαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ / του Θανάση Ανεστόπουλου

Του Θανάση Ανεστόπουλου*

Σύντροφοι, καταρχήν να δηλώσω ότι συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την πολιτική εκτίμηση της απόφασης αλλά έχω να δηλώσω ότι έχω κάποιες παρατηρήσεις και διαφωνίες.Έτσι σύμφωνα με τα κεφάλαια της απόφασης έχω να εκφράσω τις παρακάτω παρατηρήσεις :

Α. ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ

Ο καπιταλισμός βρίσκεται στην μεγαλύτερη κρίση του (δομική), το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα το μόνο που έχει να προσφέρει είναι την ολομέτωπη επίθεση στην πλατιά κοινωνική πλειοψηφία. Σίγουρα χρειάζεται αντίσταση σε αυτή την επίθεση ΑΛΛΑ αυτό που απαιτείται σαν μόνη λύση για την απελευθέρωση της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ με την εγκαθίδρυση της κοινωνίας ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (εργατική εξουσία)….αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος που αναφέρει η απόφαση «ως σύγχρονη επαναστατική προοπτική».

Β. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΚΟΠΑΣΕΙ

Η κρίση όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά είναι και δύσκολο να την ξεπεράσει το κεφάλαιο και αν την ξεπεράσει αυτό θα γίνει για μικρό χρονικό διάστημα, ξαναβάζοντας την εργατική τάξη στον τοίχο. Παρόλο ότι η οικονομική κρίση γεννά και την πολιτική κρίση παρατηρούμε ότι η κρίση δεν οδηγεί πλατιά κομμάτια της εργατικής τάξης προς τα αριστερά (ευθύνες έχει η αριστερά και όχι μόνο τώρα αλλά και πριν την κρίση…. έλλειψη οράματος κ.α.) αλλά και στην ακροδεξιά («εκδίκηση» κομματιών της εργατικής τάξης).

Γ.ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Σύμφωνα και με την απόφαση οδηγούμαστε σε περισσότερους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Θέλω να τονίσω ότι σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή μας καθήκον μας είναι ότι δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα του κεφαλαίου αλλά πολεμάμε για τα συμφέροντα της τάξης μας.
Δ.ΕΠΟΧΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο που πολλά κρίνονται. Υπάρχει η τάση για την επαναστατική διέξοδο όσο και η τάση να κυριαρχήσουν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις. Βέβαια ο συσχετισμός είναι δυσμενής αλλά είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις που μπορούν να δημιουργηθούν (αντικειμενικά και υποκειμενικά) γεγονότα που δεν μπορούμε να προφητεύσουμε… Συμφωνώντας ότι χρειαζόμαστε μια άλλη αντικαπιταλιστική, επαναστατική, κομμουνιστική αριστερά (αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι μόνο διακήρυξη…)
Ε.Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις εκτιμήσεις της απόφασης του ΠΣΟ.

Θέλω να τονίσω όμως την «καθίζηση» μεγάλων εργατικών αγώνων τα τελευταία 2 χρόνια, και ότι ο πλατύς κόσμος έχει απογοητευτεί από την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων σημαντικών αγώνων, με αποτέλεσμα να περιμένει κυβερνητική λύση (ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό πρέπει να το πάρουμε υπόψη για το πώς πρέπει να πορευτούμε…

ΣΤ.Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ αλλά να γίνει πιο αναλυτική περιγραφή το πώς θα παντρεύονται η τακτική και η στρατηγική μας. Η στρατηγική μας (εργατική εξουσία) πρέπει να «υποτάσσει» την τακτική μας (αιτήματα, στόχους…).

Σε περίπτωση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η στάση μας πρέπει να είναι εργατικής – λαικής αριστερής αντιπολίτευσης….αλλά ΔΙΑΦΩΝΩ ότι δεν μπορούμε εκλογικά να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΚΚΕ μιας πιστεύοντας (ότι δεν είναι για μένα αρχή ότι πρέπει να κατεβαίνουμε σε κάθε εκλογική μάχη και μάλιστα στις πιθανόν εκλογές που έρχονται) ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρέπει να είναι ΜΟΝΟ ένας εκλογικός μηχανισμός αλλά επαναστατικό κύτταρο που θα έχει σαν στόχο να νικά (και εκλογικά που σήμερα δεν μπορεί), ας λύσουμε τα προβλήματα μας (εσωκομματικά, αδυναμίες παρέμβασης, εσωτερική δημοκρατία…) και μετά να πάμε στο «σταύλο της δημοκρατίας».

Ζ.ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι ο ανέντακτος κόσμος του αγώνα που συμφωνεί (όχι σε όλα βέβαια) αλλά δεν συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βέβαια για τη μη συμμετοχή αυτών των αγωνιστών έχουμε εμείς την ευθύνη και η ανεπάρκεια των διαδικασιών της  ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. και ο προσανατολισμός για "συμφωνίες κορυφών".

Άμεσα επαφές με ΕΕΚ, ΟΚΔΕ και άλλες επαναστατικές δυνάμεις, κάλεσμα σε αγωνιστές και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν την θέση τους για να ενταχθούν στο ΜΕΤΩΠΟ.

Η.ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ανασυγκρότηση του κινήματος. Πέρα και έξω από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία και την οικονομικίστικη αριστερά αλλά με την αυτοργάνωση και τις συνελεύσεις των εργαζομένων για την ανατροπή του μαύρου μετώπου.

Θ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΔΙΑΦΩΝΩ (για εκλογική κάθοδο) ότι θα παρέμβουμε σε κάθε περίπτωση. Όπως και ανάφερα και πιο πάνω για μένα δεν είναι φετίχ η κάθοδος στις εκλογές και φαίνοντας ότι οδεύουμε προς τα εκεί καθήκον μας είναι να ΜΗΝ κατέβουμε στις εκλογές (μιας δεν έχουμε καμιά ελπίδα για εκπροσώπηση…έξοδα…κλίμα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ που θα μας απογοητεύσει το μικρό ποσοστό μας αν κατέβουμε….) όσο θα δώσουμε την μάχη που αναφέρει η απόφαση από την σκοπιά της αντικαπιταλιστικής ανατροπής μπορεί να ΓΙΝΕΙ (γιατί σώνει και καλά) όχι μέσω της εκλογικής καθόδου. Με το πρόγραμμά μας μπροστά…Με κεντρικό σύνθημα…Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ * ΕΛΠΙΔΑ Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Στηρίζουμε την υποταγμένη αριστερά χωρίς αυταπάτες…

Συντροφικά… 

*μέλος της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ Περιστερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου