ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕΚ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στις 18 Δεκεμβρίου, έγινε συνάντηση και συζήτηση μεταξύ αντιπροσωπειών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΕΚ, για να συζητηθεί η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για “αναβαθμισμένη κοινή δράση και πολιτική κι εκλογική συνεργασία (εν όψει της ισχυρής πιθανότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών) των δυνάμεων και αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕΕ αριστεράς”, κατά την διατύπωση της ίδιας της πρότασης.

Το ΕΕΚ συνόψισε σύντομα την συνολική προσέγγιση του στην κατάσταση και στα καθήκοντα των επαναστατικών δυνάμεων, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην συγκέντρωση του στις 15 Δεκεμβρίου στην Νομική με τίτλο “ Στον δρόμο του Δεκέμβρη: η επαναστατική απάντηση στην κρίση ” και στην οποία παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν και οι σύντροφοι από το ΝΑΡ και το ΣΕΚ που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην συζήτηση της 18ης Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, από την μεριά του ΕΕΚ , αφού εντοπίστηκαν ορισμένες συγκλίσεις με σημεία στο προτεινόμενο από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρόγραμμα( διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση, εργατικός έλεγχος), ασκήθηκε συντροφική κριτική στην συνολική προγραμματική πρόταση. Το προγραμματικό πλαίσιο αρχίζει με την “αναδιανομή του πλούτου”, χρησιμοποιώντας την κλασσική αυτή ρεφορμιστική διατύπωση, για να κλιμακώσει τις διεκδικήσεις, χωρίς, όμως να υπάρξει καμιά κορύφωση: αποσιωπάται το καίριο ζήτημα της πολιτικής εξουσίας, καμιά ταξική εναλλακτική στο ζήτημα της κυβέρνησης και του κράτους, καμιά αναφορά στην αναγκαία όσο ποτέ εργατική εξουσία ΄ από την άλλη, η αναγκαία ρήξη με την ΕΕ δεν συνοδεύεται καθόλου από την εναλλακτική διεθνιστική προοπτική της σοσιαλιστικής ενοποίησης της ηπείρου πάνω στα ερείπια της ιμπεριαλιστικής Ένωσης των ληστών.

Στο δεύτερο αυτό σημείο, τονίσαμε την ριζική αντίθεση του ΕΕΚ σε κάθε τάση οικονομικού εθνικισμού με δεξιό ή και “αριστερό” πρόσημο σαν αυτόν που πρόβαλλαν οι προσκεκλημένοι στην Ελλάδα από την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση ομοϊδεάτες της, ο γραφειοκράτης Νικονόφ, πρώην ηγέτης της ρεφορμιστικής ATTAC και πρώην ηγετικό στέλεχος της γαλλικού ΚΚ ή και ο εκπρόσωπος του ιταλικού Campo Antimperialista που θεωρεί την ιμπεριαλιστική Ιταλία ...“προτεκτοράτο”. Οι εκκλήσεις για επιστροφή στο φράγκο, στην λιρέτα ή στην δραχμή(Σχέδιο Β κ.ά), αποκομμένες από την κοινωνική επανάσταση και τον διεθνισμό στην πράξη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες είναι επικίνδυνα αντιδραστικές . Ήδη στις παλιότερες συζητήσεις περί “μετωπικής συμπόρευσης”, το ΕΕΚ πολύ νωρίς διαχώρισε την θέση του από το Σχέδιο Β και τις δυνάμεις που συγκρότησαν στη συνέχεια την “Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση” κι αποχώρησε πολύ πριν καταρρεύσουν οι διαβουλεύσεις. Εμμένουμε στην θέση μας. Είναι αδιανόητο για το τροτσκιστικό ΕΕΚ να συμβιβαστεί ή να συμπράξει πολιτικά ή εκλογικά με “αριστερές|” εθνικιστικές τάσεις, ή με ένα “αριστερό” ΕΠΑΜ χωρίς ΕΠΑΜ.

Στην συνάντηση , δεχτήκαμε να εκθέσουμε τις διαφορές μας αυτές και σε μια γραπτή ανταλλαγή απόψεων. Αν τις τονίζουμε εδώ, είναι γιατί, δυστυχώς, ορισμένοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μάλιστα γνωστά ηγετικά στελέχη της άρχισαν, με τρόπο απαράδεκτο, να διαδίδουν στο διαδίκτυο ότι υπήρξε “σχεδόν συμφωνία” του ΕΕΚ κι ότι απέμενε μια παραπέρα συζήτηση και η Συνδιάσκεψη του ΕΕΚ της 28ης Δεκεμβρίου για να κλείσει το θέμα.
Το ΕΕΚ δεν έχει καμιά σχέση με τις χρεοκοπημένες γραφειοκρατικές πρακτικές συμφωνιών σε κλειστές συζητήσεις “κορυφών” που τα μέλη επικυρώνουν κατόπιν εορτής. Δεν είναι δική μας υπόθεση τα εσωτερικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι συσχετισμοί δυνάμεων των συνιστωσών της. Τέτοιες, όμως, μικρομέγαλες πρακτικές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιδεινώνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας και να διευρύνουν τα χάσματα μέσα στην επαναστατική Αριστερά σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία.

Η εμπεριστατωμένη απάντησή μας στα διακυβευόμενα θα δοθεί συλλογικά από την Έκτακτη Συνδιάσκεψη του ΕΕΚ.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΕΕΚ

20/12/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου