ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Κατέρρευσε Η «Πολυθρύλητη» Εκλογική Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

Συντάκτης : Νίκος Σβέρκος, Δημήτρης Κουκλουμπέρης


Οριστικό τέλος μπαίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη σεναριολογία που έφερνε τη ΔΗΜΑΡ να κατέρχεται στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κοινή τους συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν ότι οι όροι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο στις κάλπες δεν γίνονται αποδεκτοί.

Η Αγίου Κωνσταντίνου ζητούσε από την Κουμουνδούρου να προκύψει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, διαφορετική από το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο θα καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Συνέδριό του, να υπάρξει ρητή δέσμευση από την Κουμουνδούρου ότι εμμένει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που πιθανόν εκλεγούν με τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου να μην δεσμεύονται από την «πολιτική γραμμή» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ενδεικτική ήταν και η επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ: «Τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί». Το κλίμα αυτό είχε περιγράψει και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, που ήρθε ως «απάντηση» στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που ξεκαθάρισε ότι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Προϋπόθεση για τη ΔΗΜΑΡ είναι η προγραμματική συμφωνία και η αυτονομία» είχε δηλώσει ο Χρήστος Μαχαίρας.

Ο δε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη επί των οικονομικών, Σάκης Παπαθανασίου, είχε επίσης μεταδώσει το αρνητικό κλίμα: Με κείμενό του στο badiera.gr απευθύνθηκε στην «απέναντι πλευρά»: «Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια "για ανανέωση του βαπτίσματος". Τον δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς. Και εκεί που θα φτάσουμε, εάν φτάσουμε, θα υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους θα σφίξουμε τα χέρια και όχι κάποιοι για να μας τα δέσουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση στην ΔΗΜΑΡ, ακούστηκαν εκφράσεις όπως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μας κορόιδεψε». Ωστόσο, άλλα στελέχη όπως οΘόδωρος Μαργαρίτης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, και ο Νίκος Τσούκαλης φέρονται να άφησαν αιχμές κατά του Φώτη Κουβέλη, επειδή επέλεξε να στραφεί αποκλειστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να λήξει τις συνομιλίες με την Κεντροαριστερά.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στη είδηση, με στελέχη της να επισημαίνουν: «Εμείς σεβόμαστε τις εσωκομματικές διαδικασίες και εκεί θα λήξουν όλα». Άλλωστε στην Κεντρική Επιτροπή του την Παρασκευή και στοΔιαρκές Συνέδριο του Σαββατοκύριακου, θα υπάρξει η τελική κατάληξη για την εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα τι;

Μετά από αυτή την απόφαση ανοίγονται δύο δρόμοι για τη ΔΗΜΑΡ, ανάμεσα στους οποίους θα πρέπει να επιλέξει το Σάββατο, όταν και θα συγκληθεί και το δικό της Διαρκές Συνέδριο. Από τη μια πλευρά υπάρχει το σενάριο για συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Και από την άλλη η εντελώς αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την κάθοδό της στις εκλογές».

Ωστόσο το ζήτημα περιπλέκεται μιας και σε συζητήσεις με τους Οικολόγους Πράσινους φαίνεται να βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπείες των οποίων είχαν συναντηθεί προ εβδομάδων.

1 σχόλιο:

  1. Γ. Πανούσης: Να μην κατέβει στις εκλογές η ΔΗΜΑΡ
    ------------------------------------------------------------------------------

    Τη θέση του η ΔΗΜΑΡ να μην κατέβει στις εκλογές, αλλά να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς, εξέφρασε με δηλώσεις του ο βουλευτής του κόμματος, κ. Γιάννης Πανούσης.

    «Η θέση μου είναι, η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι, όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί....» δήλωσε ο κ. Πανούσης, μετά τις πληροφορίες για ναυάγιο στο σχέδιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ.

    Ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, πρόσθεσε δε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει - πέρα των ποσοστών - να απορροφήσει και την ανανεωτική αριστερά και την κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά... Η συμμαχία που σχεδίαζαν να κάνουν (σσ: ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) - εγώ ήμουν αντίθετος εξ' αρχής - και το 0,5% να επιβάλει τους όρους του στο 35%... Δεν μπορούσε να γίνει (σσ: μια τέτοια συμμαχία) και σωστά δεν γίνεται...» είπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή