ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΞΕΚΙΝΗΜΑ : Ιστορική Nίκη ΣΥΡΙΖΑ ! Ανάσα Στην Κοινωνία Και Τα Κινήματα !

Με 36,5% περίπου και 149 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την πολιτική ανατροπή που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Η νέα κυβέρνηση, με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ανοίξει μια νέα εποχή για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει με συναίνεση και σε συνεννόηση με το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα – ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ΜΜΕ, ΕΕ, ΔΝΤ, κλπ. Μπορεί να γίνει μόνο μέσα από σύγκρουση με αυτές τις δυνάμεις.

Είναι στο χέρι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα. Και αν το κάνει, τότε η μεγάλη πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο, προκαλώντας την ανάκαμψη της Αριστεράς πανευρωπαϊκά και διεθνώς και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος και των άλλων κοινωνικών κινημάτων.


Για να γίνουν αυτά χρειάζεται η υπό τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, άμεσα και επειγόντως, να προχωρήσει κατ’ αρχήν, σε μια σειρά μέτρων όπως τα πιο κάτω.

Άμεσα, κατεπείγοντα μέτρα

Κατ’ αρχήν απαιτείται:
  • Η στήριξη όλων των εργαζομένων, ανέργων, φτωχών κλπ που δεν έχουν τα στοιχειώδη, για διατροφή, ηλεκτρικό ρεύμα, Υγεία, κλπ.
  • Η αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 750 ευρώ και της 13ης σύνταξης (δώρου Χριστουγέννων) για τους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων στα προ κρίσης επίπεδα
  • Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, ο τερματισμός των πλειστηριασμών
  • Αποκατάσταση της ΕΡΤ και επιστροφή των εργαζομένων της
  • Διώξιμο της Eldorado Gold, δικαίωση των αγώνων των κατοίκων της Χαλκιδικής
  • Κλείσιμο του ΤΑΙΠΕΔ, που οργανώνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, του πλούτου και των φυσικών ομορφιών της χώρας.
  • Να βγάλει στη φόρα όλα τα στοιχεία που αφορούν τη Χρυσή Αυγή, να τους τιμωρήσει με σκληρές ποινές όπως τους αξίζει και να διαλύσει την εγκληματική τους συμμορία.

Αυτά τα μέτρα, πρέπει να παρθούν τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, χωρίς χρονοτριβή, χωρίς αμφισημίες, χωρίς αναβολές. Είναι εντελώς απαραίτητα για να συσπειρωθούν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα γύρω από τη νέα κυβέρνηση και να την στηρίξουν από τις επιθέσεις που σύντομα, χωρίς καμία αμφιβολία, θα δεχθεί και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, στο βαθμό που κρατήσει μια συνεπή φιλεργατική-φιλολαϊκή πολιτική.

Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη
  • Αυτά όμως δεν είναι από μόνα τους αρκετά. Γιατί, ενώ θα δώσουν ασφαλώς μια πρώτη ανάσα στους εργαζόμενους και την κοινωνία, θα θέσουν πολύ σύντομα το θέμα των σχέσεων με τους δανειστές καθώς και το θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας.
  • Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί όχι μόνο να έρθουν καλύτερες μέρες αλλά ούτε καν να διατηρηθούν οι περιορισμένες παροχές της πρώτης περιόδου. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί καν να μειωθεί η ανεργία, πόσο μάλλον να δημιουργηθούν συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, που σημαίνει αποκατάσταση μισθών, εισοδημάτων και συντάξεων, Υγείας, Παιδείας, κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών. 
  • Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να υπάρξει αυτή η οικονομική ανάπτυξη. Κι αυτός είναι να μετατραπεί ο δημόσιος τομέας στην ατμομηχανή, στον κινητήριο μοχλό για την οικονομία.

Γιατί, αποτελεί πραγματική αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι το κεφάλαιο, ειδικά το διεθνές κεφάλαιο θα έρθει στη χώρα μας να κάνει μαζικές επενδύσεις και να «φέρει ανάπτυξη» κάτω από μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία έχει δεσμευτεί να σέβεται το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να καταπολεμά τη φτώχεια και να περιορίζει την ασυδοσία και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου. Το κεφάλαιο θα κάνει ακριβώς το αντίθετο: θα αρνηθεί να προχωρήσει σε επενδύσεις, στην ουσία δηλαδή θα σαμποτάρει την οικονομία, όσο η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν υποχωρεί στις δικές του απαιτήσεις!

Για να γίνει ο δημόσιος τομέας κινητήριος μοχλός για την οικονομία
  • Για να γίνει ο δημόσιος τομέας η ατμομηχανή για την ανάπτυξη υπάρχει μόνο ένας τρόπος:
  • Να σταματήσει η αιμορραγία του χρέους. Το χρέος δεν πρέπει να αποπληρωθεί γιατί όσο 8 – 10 δις ευρώ από τον πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός φεύγουν κάθε χρόνο για να καταλήξουν στα χέρια των δανειστών, δεν υπάρχει καμία ελπίδα να δει η οικονομία έξοδο από το τούνελ
  • Να περάσει η ιδιοκτησία, ο έλεγχος και η διαχείριση των τραπεζών στα χέρια της κοινωνίας και των εργαζομένων
  • Να εθνικοποιηθούν οι στρατηγικές επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας
  • Να καθιερωθεί ο κοινωνικός και εργατικός έλεγχος και διαχείριση στο δημόσιο τομέα και γενικά στην οικονομία για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η κακοδιαχείριση, τα σκάνδαλα, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
  • Με βάση αυτά να δημιουργηθούν εθνικοί φορείς ανά κλάδο παραγωγής και να σχεδιαστεί η οικονομία για τις ανάγκες του συνόλου και όχι για τα κέρδη των εφοπλιστών, των τραπεζιτών των βιομηχάνων, των εργολάβων και των πολυεθνικών, όπως ισχύει σήμερα. 
Θα προχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πιο πάνω μέτρα;

Από μόνη της όχι!

Μόνο κάτω από την πίεση του εργατικού κινήματος και των άλλων κοινωνικών, περιβαλλοντικών κ.α. κινημάτων, θα προχωρήσει σε τέτοια μέτρα. Μέτρα που είναι εντελώς απαραίτητα για τη «διάσωση» των εργαζομένων και της κοινωνίας αλλά που ταυτόχρονα σημαίνουν σύγκρουση με την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και την ΕΕ.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες από τα κάτω.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Παιδεία, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, οι ενοικιαζόμενοι και «αναλώσιμοι» εργαζόμενοι… όλοι αυτοί και πολύ περισσότεροι, πρέπει να κινητοποιηθούν. Και μέσα από τις κινητοποιήσεις τους να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση: τους διώξαμε με την ψήφο μας, τώρα οργανωνόμαστε και διεκδικούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου