ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ : "Είναι H Ώρα Της Ρήξης, Όχι Του Συμβιβασμού"

Η κατάληξη του Eurogroup της Δευτέρας 16 Φλεβάρη επιβεβαιώνει πόσο λάθος είναι η επιδίωξη ενός συμβιβασμού στα πλαίσια της ΕΕ. Όσο πιο μεγάλες υποχωρήσεις κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει τον συμβιβασμό με τους «εταίρους-δανειστές», τόσο περισσότερο πιέζουν για την πλήρη υποχώρηση.

Αυτό φαίνεται από την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση που λέει ότι ο Σόιμπλε τορπίλισε το συμβιβαστικό κείμενο που είχαν συμφωνήσει Βαρουφάκης-Μοσκοβισί. Το κείμενο έλεγε: «η ελληνική κυβέρνηση … Θα διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο δεν θα αναστρέφει υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα έχει πλήρη χρηματοδότηση. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.


Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους, για να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιτυγχάνοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα (sizeable) πρωτογενή πλεονάσματα». 

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προσφέρθηκε να παγώσει κάθε ανατροπή των δεσμεύσεων του Σαμαρά με την Τρόικα, αλλά η απάντηση του Eurogroup ήταν να απαιτήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ την επίσημη παραδοχή ότι τα Μνημόνια συνεχίζονται άθικτα.

Τα διευθυντήρια της ΕΕ θέλουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται τις υποσχέσεις του, και τις προεκλογικές και των πρώτων ημερών όταν οι νέοι υπουργοί έμπαιναν στα γραφεία τους: όχι ‘μόνο’ εγκατάλειψη της διαγραφής του χρέους, αλλά και αποκήρυξη της επιστροφής των απολυμένων στις δουλειές τους, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς επιστροφή ούτε για τα Λιμάνια και τα αεροδρόμια ούτε για τη ΔΕΗ, περικοπές αντί για αποκατάσταση των συντάξεων κλπ.

Μήνυμα

Η απάντηση σε αυτή την απαίτηση δεν μπορεί να είναι άλλη μια υποχώρηση για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός. Τώρα είναι η ώρα της ρήξης με τους εκβιαστές. Αυτό είναι και το μήνυμα που έφεραν οι παρεμβάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ στις πλατείες της Κυριακής και το οποίο αγκαλιάστηκε από χιλιάδες διαδηλωτές.

Στάση πληρωμών προς τους δανειστές, μονομερής διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών και έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ – Να μια «δέσμη μέτρων» που κλείνει τις πόρτες στους εκβιαστές και ανοίγει το δρόμο για να πάρουν οι εργαζόμενοι πίσω όλα τα κλεμμένα της μνημονιακής επίθεσης.

Μια τέτοια ρήξη δεν θα έρθει περιμένοντας καρφωμένοι στις τηλεοράσεις την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα έρθει με τη δράση όλων των τμημάτων της εργατικής τάξης που πάλεψαν ενάντια στη λεηλασία και τώρα απαιτούν τη δικαίωσή τους: με τον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ που ήδη βγήκαν ξανά στο δρόμο, με τους εργάτες των λιμανιών που η Ομοσπονδία τους ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται να συνεχιστεί το ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, με την εξέγερση των κρατούμενων μεταναστών που απαιτούν να κλείσει η Αμυγδαλέζα, με τη δράση των ‘διαθέσιμων’ της Θεσσαλονίκης που ξανάστησαν το Κέντρο Αγώνα.

Με κάθε τέτοιο βήμα χτίζεται η συνέχεια του κινήματος της εργατικής αντίστασης που θέλει να φιμώσει ο Σόιμπλε με τα τελεσίγραφά του, με τέτοια βήματα οι διαδηλώσεις στις πλατείες παίρνουν χαρακτήρα άρνησης των συμβιβασμών, όλοι μαζί χτίζουμε την Αριστερά της ρήξης και της ανατροπής μέχρι την τελική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου