ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΠΑΜΕ : Τα Συνδικάτα Να Πάρουν Πάνω Τους Την Απεργία Της 1ης Μάη

Με το σύνθημα «Να μην χαθεί ούτε λεπτό για την προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς», το ΠΑΜΕ καλεί τις τοπικές και κλαδικές Γραμματείες, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα μεγάλο άνοιγμα στους χώρους δουλειάς. Να γίνει η προετοιμασία της απεργίας και η επιτυχία των συγκεντρώσεων υπόθεση ακόμα περισσότερων δυνάμεων.

Η πορεία του ταξικού κινήματος προς την 1η του Μάη, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.Σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι η πρώτη πανελλαδική απεργία μετά τις εκλογές, την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους», για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων.

Με το σύνθημα «Αγώνας Ρήξη Ανατροπή. Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία και μνημόνια» οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούνται να πάρουν πάνω τους την οργάνωση της πανελλαδικής απεργίας. Οπως υπογράμμισαν τα στελέχη της Γραμματείας, η απεργία δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά μια σκληρή αναμέτρηση σε τόπους δουλειάς με τους εργοδότες και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Γι' αυτό, ο προσανατολισμός πρέπει να είναι η λήψη αποφάσεων για απεργία από τα συνδικάτα, πέρα από τις γενικές αποφάσεις που θα πάρουν τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Ταυτόχρονα, η απεργία της 1ης Μάη θα είναι μια αναμέτρηση με εκείνες τις δυνάμεις του παλιού και νέου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπονομεύουν τους αγώνες και σπέρνουν αυταπάτες, καλλιεργούν τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων.

Αλλά και με τις δυνάμεις εκείνες που θα επιχειρήσουν να «απονευρώσουν» το νόημα της Πρωτομαγιάς και της απεργίας από τα ταξικά του χαρακτηριστικά, μετατρέποντάς το και σε όχημα ανοχής και στήριξης προς την κυβερνητική πολιτική. Από αυτήν τη σκοπιά, έχει μεγάλη σημασία να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές (εκδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, στάσεις εργασίας κ.ά.) για να αναδειχτεί και να συζητηθεί στους τόπους δουλειάς το ταξικό περιεχόμενο της 1ης Μάη.

Να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες

Η Εκτελεστική Γραμματεία υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη να ενισχυθούν οι αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά να παρθούν και νέες πρωτοβουλίες γύρω από τα βασικά μέτωπα πάλης για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης, ενάντια στις απολύσεις, στα κλιμακούμενα κρούσματα απληρωσιάς, στη διεκδίκηση νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία να οργανωθούν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων από τα συνδικάτα, σε συνεργασία με Λαϊκές Επιτροπές. Κυρίως, τονίστηκε η ανάγκη της ανάπτυξης διεκδικητικού κινήματος ανάμεσα στους χιλιάδες ανέργους που δοκιμάζονται.

Ειπώθηκε ακόμα ότι δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα από το εργατικό κίνημα τα κρούσματα, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, απαγόρευσης εισόδου συνδικαλιστών και συνδικάτων σε επιχειρήσεις από τους εργοδότες, που συνιστά προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης.

Μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, όπως σημειώθηκε, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην επαφή με τη νέα γενιά και ειδικά σε σχολές κατάρτισης και ΟΑΕΔ, σε επιχειρήσεις που απασχολούν νέους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αλλά και στους μετανάστες, για τους οποίους πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο ενημέρωσης και οργάνωσης για τη συμμετοχή τους στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, «η μαζικότητα, η εμφάνιση, η μαχητικότητα, η πειθαρχία, η οργανωμένη παρουσία των κλάδων, των συνδικάτων, των επιτροπών στις απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά και η περιφρούρηση, αποτελούν όρους και προϋποθέσεις για την επιτυχία τους».

Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία σημείωσε ότι η συγκέντρωση - συναυλία για τα 16 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ στις 26 Απρίλη, θα είναι βήμα προς την απεργία της 1ης Μάη και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δουλευτεί από τα συνδικάτα.

Πηγή : rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου