ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΣΗ ΚΑΙ ΜΠΑΛΤΑ / ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΕΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΑΑΚ 17-18/4/15

Κείμενο παρέμβασης της ΟΕΝ στο πανελλαδικό διήμερο της ΕΑΑΚ 17-18 Απριλίου 2015

Τίποτα δεν είναι ίδιο 
μετά την ανακατάληψη της Πρυτανείας
από τα ΜΑΤ του Πανούση και Μπαλτά 

Το πανελλαδικό διήμερο των σχημάτων της ΕΑΑΚ πραγματοποιείται την επαύριο της εκκένωσης της κατάληψης ενάντια στις φυλακές τύπου Γ' στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. 
Αυτό αποτελεί ένδειξη του πώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η σπουδάζουσα νεολαία και η νεολαία γενικότερα. Γι' αυτό αποτελεί ένα casus belli του φοιτητικού κινήματος απέναντι της.

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι πως όταν επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση με τα μέσα του ίδιου του συστήματος δεν μπορεί παρά να υπάρξει προσφυγή στην ωμή κρατική βία.
Ταυτόχρονα αυτή η κίνηση αποτελεί ένα «όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης στα πλαίσια της εν εξελίξη «διαπραγμάτευσης» της με τους δανειστές. Πριν ο Πανούσης «σπάσει» με τη βοήθεια των ΜΑΤ την κατάληψη της Πρυτανείας, ο Βαρουφάκης από την Ουάσιγκτον στην έδρα του ΔΝΤ δεσμευόταν πως «H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της»

Το φοιτητικό κίνημα δεν έχει να περιμένει τίποτα από την «αριστερή» κυβέρνηση της υποταγής στους δανειστές πρέπει μαζί με ολόκληρη την εργατική τάξη να παλέψει εδώ και τώρα για μια επαναστατική κυβέρνηση στα πλαίσια της εξουσίας των εργατών.

Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με εντελώς νέες προκλήσεις μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Η κυβέρνηση που αναδείχτηκε ως αποτέλεσμα του λαϊκού κύματος αντίθεσης στα Μνημόνια, την Τρόικα και τις αστικές κυβερνήσεις έρχεται ολοένα και περισσότερο σε σύγκρουση με το ίδιο το «κύμα» το οποίο την ανέδειξε.

Πριν αναστείλει τις μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσει τον κατώτατο μισθό όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά ως αντιπολίτευση και προγραμματικά ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «φροντίσει» να βάλει στο μάτι τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, να προσφέρει χαριστικές ρυθμίσεις στους μεγαλοοφειλέτες τους και να αφήσει να βγάλουν ανενόχλητοι τα λεφτά τους στο εξωτερικό οι μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και να μην ανταπαντά πρακτικά σε καμία κίνηση πιστωτικής ασφυξίας από πλευράς ΕΕ και ΕΚΤ όπως η μη απόδοση των δόσεων της διεθνούς σύμβασης και το κλείσιμο της στρόφιγγας του ELA αντίστοιχα.

Πριν «εκδημοκρατίσει» ξανά το πανεπιστήμιο η κυβέρνηση, έστειλε τα ΜΑΤ για να καταστείλουν την κατάληψη της Πρυτανείας και να συλλάβει πιο πριν τους αλληλέγγυους ή συμμετέχοντες σ' αυτήν όπως τα μέλη του ΕΕΚ.

Ο χώρος των ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπως προεκλογικά (σ.σ. υπόθεση Νίκου Ρωμανού) έτσι και μετεκλογικά, γίνεται επίκεντρο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ της νεολαίας που βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κοινωνικό αδιέξοδο και ενός χρεοκοπημένου αστικού κράτους, καθώς αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό χώρο μαζικής συγκέντρωσης νεολαίας στον οποίο υπάρχει εύκολη ακόμα δυνατότητα κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Η ανεργία των νέων παραμένει στο 45 - 50%, η κυβέρνηση προσφέρει στους ανέργους μόνο τα εξευτελιστικά voucher και προσωρινή (κοινωφελή) απασχόληση στους δήμους, οι εργαζόμενοι είναι «πνιγμένοι» στα χρέη προς τράπεζες και εφορίες, οι φοιτητές είναι στοιβαγμένοι σε αμφιθέατρα χωρίς παρόν και χωρίς εργασιακό μέλλον, τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να υπολειτουργούν από την δραματική υποχρηματοδότηση, υποστελεχωμένα από εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.


Ένα νέο στάδιο της κρίσης :

Η χρεοκοπία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ

Αν ο λαός αυτής της χώρας ήταν αιχμάλωτος και αντικείμενο βασανισμού στα χέρια των κυβερνήσεων των Τροϊκανών εδώ και έξι χρόνια, σήμερα η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον έχει αφήσει ουσιαστικά ανυπεράσπιστο μπροστά στην ευθεία απειλή των καπιταλιστών, ξένων και ντόπιων.

Αυτό είναι το τίμημα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέλαβε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία», όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νίκος Φίλης.
Ωστόσο, πριν δύο μήνες, ο Υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε πως «το κράτος έχει συνέχεια, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται σ' αυτό όχι», νομίζοντας πως μπορεί το υπάρχον χρεοκοπημένο αστικό κράτος να υπηρετήσει φιλολαϊκές πολιτικές, αρκεί να τεθεί επικεφαλής του μία αριστερή κυβέρνηση.

Η όψιμη αποτυχία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει πάνω στα κεφάλια του Φίλη ή του Σκουρλέτη, αλλά πάνω στα κεφάλια μας.
Αυτό θα συμβεί εάν δεν οργανώσουμε το επόμενο βήμα του λαϊκού κινήματος, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την προετοιμασία της δράσης για την κατάκτηση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας από την εργατική τάξη.

Η ανάδειξη του ρεφορμιστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν σημαίνει το τέλος της επαναστατικής πολιτικής διαδικασίας που άνοιξε η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και συνεχίστηκε με τους μεγάλους αγώνες του '10-'12. Αντίθετα η πρώτη ένδειξη της κρίσης του πολιτικού συστήματος το Δεκέμβρη του '08 οξύνθηκε από την οικονομική χρεοκοπία και τη λιτότητα των Μνημονίων για να φέρει τελικά την πλήρη κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και των βασικών αστικών κομμάτων των τελευταίων εβδομήντα χρόνων και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχει καμία διέξοδος μέσα από έναν “έντιμο συμβιβασμό” προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων μεταξύ της χρεοκοπημένης καπιταλιστικής Ελλάδας και διεθνών τοκογλύφων ενός παγκόσμιου καπιταλισμού σε κρίση.

Ο μόνος τρόπος για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του λαού είναι ο ίδιος ο λαός να ανατρέψει τον καπιταλισμό με την εργατική εξουσία και την πάλη για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.

• Χρειαζόμαστε ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο, πολιτικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, το οποίο θα παλεύει για την άμεση ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών για δουλειές, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, παιδεία, υγεία, ασφάλιση και κοινωνικές παροχές.
• Η αποτυχία της “αριστερής” φιλοΕΕ πολιτικής, όπως φαίνεται με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ρίξει το κίνημα στη δηλητηριώδη αγκαλιά του «αριστερού» εθνικισμού. Μόνη διέξοδος είναι ο μαχόμενος επαναστατικός προλεταριακός διεθνισμός.
• Δεν περιμένουμε τίποτα από τις εξαγγελίες του Μπαλτά και το Υπουργείο Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Παλεύουμε για μια δημόσια δωρεάν παιδεία της καθολικής ανθρωπινής χειραφέτησης με την επαναστατική αναδιοργάνωση της παιδείας και της κοινωνίας σε νέες σοσιαλιστικές βάσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Πηγή : http://konservokouti-oen.blogspot.gr/2015/04/17-18-2015.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου