ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ο.Ε.Ν. : ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 13ης ΜΑΪΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ! ΡΗΞΗ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΕ-ΔΝΤ!

Οι φοιτητικές εκλογές της 13ης Μάη είναι η πρώτη πανελλαδική εκλογική καταγραφή της πολιτικής συμπεριφοράς της σπουδάζουσας νεολαίας και της νεολαίας γενικότερα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάδειξη του αριστερού ρεφορμιστικού ΣΥΡΙΖΑ και των εθνικιστών ΑΝΕΛ στην κυβερνητική εξουσία.

Οι φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καλούνται στις κάλπες για την ανάδειξη εκπροσώπων των συλλόγων τους σε μια στιγμή που όλα τα πολιτικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Η περίφημη σκληρή διαπραγμάτευση την οποία θα έκανε υποτίθεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοένα και περισσότερο μετατρέπεται σε ένα …ανέντιμο “συμβιβασμό” σε βάρος του λαού, ανοίγοντας το δρόμο για νέα δεινά για χάρη της μάταιης διάσωσης του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού που έχει ήδη υποθηκεύσει τη νέα γενιά.

Το Υπουργείο Παιδείας υπό τον Μπαλτά υπόσχεται ένα “δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο”, αλλά το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία δεν απαντάει στο πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια που θέλει να “εκδημοκρατίσει”. Ο ίδιος ο κ. Μπαλτάς επιμένει πως “λεφτά δεν υπάρχουν” και επιβάλει νέα περικοπή 10% στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, της χρηματοδότησης που έχει κοπεί στο μισό μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια των Μνημονίων και της λιτότητας.

 Για ποιο πανεπιστήμιο θέλει “διάλογο” με τους φοιτητές το Υπουργείο Παιδείας;
Αυτό στο οποίο στέλνει τα ΜΑΤ να εισβάλουν για να διασφαλίσουν την τάξη και την ασφάλεια, όπως έγινε στην περίπτωση της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.
 Με ποιους φοιτητές θέλουν “διάλογο”;
Αυτούς για τους οποίους κλείνουν την πόρτα των πανεπιστημίων κόβοντας περίπου 2000 θέσεις από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

 Και ποια “λεφτά δεν υπάρχουν”;
Τα κονδύλια για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια από το χρεοκοπημένο δημόσιο δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν για να πληρώνονται οι δόσεις προς το ΔΝΤ.

Ακόμα και τα ελάχιστα θετικά μέτρα όπως η κατάργηση του ορίου φοίτησης για τους “αιώνιους φοιτητές” δεν απαντάει στο κοινωνικό αδιέξοδο της νεολαίας η οποία δεν έχει τους υλικούς όρους για να σπουδάσει και είναι αντιμέτωπη με μια μαζική ανεργία του 50% για τους νέους είτε τελειώσουν το πανεπιστήμιο στην ώρα τους είτε δεν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο πανεπιστήμιο.

Η νέα γενιά έδωσε σημαντικές μάχες στους δρόμους ενάντια στην καταστολή, σε αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό και ενάντια στο lock out των Φορτσάκηδων στα Πανεπιστήμια στις αρχές της φετινής ακαδημαϊκής σεζόν, αποδεικνύοντας πως η γενιά που πρωταγωνίστησε στην επαναστατική λαϊκή εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 -που είναι ακόμα ζωντανή- και αποτέλεσε κομμάτι της κοινωνικής δυναμικής που στράφηκε προς την αριστερά τρομοκρατώντας τους “από πάνω” στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, έγραψε στους τοίχους της Αθήνας “Βάρκιζα τέλος!”, δεν έχει πάει … σπίτι της.

Ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να περιμένουμε!

Η ειρωνική προτροπή του υπουργού παιδείας στους φοιτητές στην Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων “πάρτε επαναστατικά την εξουσία και βρείτε λεφτά”, αποτελεί -παρόλα αυτά- και την μόνη ρεαλιστική εναλλακτική από την οικονομική, πολιτική και ηθική χρεοκοπία που απειλεί τη γενιά μας να γίνει μια χαμένη γενιά.

Η σπουδάζουσα νεολαία οφείλει να πάρει στα χέρια της άμεσα τον αγώνα για τη διεκδίκηση των άμεσων αναγκών της ενάντια στη λιτότητα και την τρομοκρατία των ντόπιων αφεντικών και των “θεσμών” στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον. Οι γενικές συνελεύσεις και ο μαχητικός αγώνας του φοιτητικού κινήματος είναι ο μόνος δρόμος διεκδίκησης του δικαιώματος στη μόρφωση, στη δουλειά, στις λαϊκές ελευθερίες.

Τα συμφέροντα της σπουδάζουσας νεολαίας που το μέλλον της υποθηκεύεται στο βωμό του χρέους ταυτίζονται με αυτά της εργατικής τάξης, εργαζόμενης και άνεργης. Η σπουδάζουσα νεολαία έχει τη δική της αναγκαία θέση στην πάλη για ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο των εκμεταλλευμένων και καταπιεσμένων μαζών ενάντια στη λιτότητα και τα Μνημόνια, για τη διαγραφή του χρέους, για την κατάληψη της εξουσίας από την ίδια την εργατική τάξη.

Η ελπίδα που έφερε στους λαούς της Ευρώπης η στροφή προς τα αριστερά στην Ελλάδα δεν πρέπει να διαψευστεί. Γι’ αυτό δεν πρέπει να την αφήσουμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που ζητάνε ένα ανέφικτο “συμβιβασμό” με τους αστούς κυρίαρχους εκτός και εντός Ελλάδας. Ο φόβος των κρατούντων για μια πανευρωπαϊκη επαναστατική εξέγερση πρέπει να γίνει πραγματικότητα κόντρα στους ψευτο-έντιμους ψευτο-συμβιβασμούς με οδηγό στην πράξη μας τον επαναστατικό προλεταριακό διεθνισμό.

Η διαφαινόμενη αποτυχία του φιλοΕΕ ρεφορμιστικού ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ρίξει το λαό και τη νεολαία στη δηλητηριώδη αγκαλιά του εθνικισμού και της δεξιάς αστικής αντίδρασης που προσπαθούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι με κάθε αφορμή.

Ο κίνδυνος του εθνικισμού καιροφυλαχτεί ακόμα και μέσα σε δυνάμεις της αριστεράς. Η αιφνιδιαστική απόφαση εκλογικής συνεργασίας μιας σειράς σχημάτων της ΕΑΑΚ με το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας (ΑΡΔΙΝ) -το οποίο στηρίζεται από δυνάμεις της Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης (ΜΑΡΣ) με την οποία συνέπραξε ανεπιτυχώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (στην οποία πρόσκειται η συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιστών της ΕΑΑΚ) στις τελευταίες εθνικές εκλογές- στο παρά πέντε των εκλογών μέσα από μια συμφωνία κορυφής με μια μερίδα οργανώσεων που συμμετέχουν στην ΕΑΑΚ αποτελεί για εμάς μια ευθεία επίθεση στο ενωτικό, επαναστατικό πνεύμα που συγκρότησε και διατήρησε τα σχήματα της ΕΑΑΚ εδώ και σχεδόν 24 χρόνια.

Η υπεράσπιση της ιστορίας των αγώνων που έχει δώσει η ΕΑΑΚ σε πολιτική ανεξαρτησία από τους καπιταλιστές, τα κόμματα τους και το κράτος τους επιβάλλει να αντιταχθούμε σε αυτήν την πραξικοπηματική επιβολή μιας συμμαχίας με μία ”αριστερή” εθνικιστική πολιτική τάση.

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ γεννήθηκαν μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές κατάληψης το '90-'91 από τις δυνάμεις της αριστεράς που “αρνήθηκαν να υπακούσουν” στην κυβέρνηση ταξικής συνεργασίας των νικητών με τους νικημένους του εμφυλίου πολέμου, ενάντια στον εθνικισμό, αρνήθηκαν το δόγμα του “τέλους της Ιστορίας” και γιγαντώθηκαν μέσα από την φοιτητική εξέγερση του 2006-2007 στην οποία ηγήθηκαν. Αυτή η ιστορία αγώνων δεν μπορεί να χαριστεί σε ευκαιριακές εκλογικές συνεργασίες που απειλούν την ίδια την ταυτότητα της ΕΑΑΚ.

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας στις εκλογές της 13ης Μάη ψηφίζει/στηρίζει μόνο τα σχήματα της ΕΑΑΚ. Δώσαμε τη μάχη σε όσα σχήματα συμμετέχουμε προκειμένου να μην υπάρξει κανενός είδους εκλογική συνεργασία με το ΑΡΔΙΝ (κοινή υπογραφή στο ψηφοδέλτιο πχ ΕΑΑΚ -ΑΡΔΙΝ ή ακόμα υποψήφιοι-συνεργαζόμενοι της ΑΡΔΙΝ στα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ). Τα μέλη της ΟΕΝ θα συμμετάσχουν σε ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ εφόσον δεν υπάρχει κανενός είδους εκλογικής συνεργασίας αυτών των σχημάτων με το ΑΡΔΙΝ. Σε διαφορετική περίπτωση και όπου αυτό είναι εφικτό θα κατεβάσουμε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

konservokouti-oen.blogspot.gr / eek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου