ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Aνακοίνωση Για Τα Αποτελέσματα Των Φοιτητικών Εκλογών - Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις σχολές

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΠΙΣΩ

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των φοιτητών που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΕΑΑΚ, στις φετινές φοιτητικές εκλογές και την ανέδειξαν σε τρίτη δύναμη. Τα αποτελέσματα καταγράφουν τη συνεχιζόμενη πτώση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (χάνουν πάνω από 3000 ψήφους) και την ταυτόχρονη άνοδο της Αριστεράς. Πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές η αριστερή στροφή όχι μόνο δε σταματά αλλά συνεχίζει.

Οι εκβιασμοί της κυρίαρχης τάξης, των τραπεζιτών, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν πέρασαν. Η νεολαία στις σχολές ψήφισε Αριστερά σε ποσοστό πάνω από 44% και μέσα σ' αυτό, το κομμάτι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έφτασε το 14%! Σ' αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο το κίνημα που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Οι καταλήψεις ενάντια στη διάλυση των σχολών, το νόμο της Διαμαντοπούλου, τους Φορτσάκηδες αποτυπώθηκαν και στα αποτελέσματα.

Στο ΕΜΠ η ΔΑΠ με την ΠΑΣΠ χάνουν 4%, τα ΕΑΑΚ αναδεικνύονται σε πρώτη δύναμη και η Αριστερά συνολικά ανεβαίνει 3 μονάδες. Στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης ακόμα πιο έντονα, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ χάνουν σχεδόν 8 μονάδες και ενισχύεται η Αριστερά. Αντίστοιχα παραδείγματα στα πανεπιστήμια της Πάτρας, των Ιωαννίνων, του Ρεθύμνου.

Είναι στοίχημα αυτά τα αποτελέσματα να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση ενός κινήματος που θα επιβάλει ότι προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες των φοιτητών και όχι οι πληρωμές των δόσεων στους δανειστές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας στη στρατηγική της τον “έντιμο συμβιβασμό” υποχωρεί ξανά και ξανά στις πιέσεις των θεσμών. Είναι μια στρατηγική που φαίνεται από τους πρώτους κιόλας μήνες ότι λειτουργεί ενάντια στις ελπίδες του κόσμου που πάλεψε όλο το προηγούμενο διάστημα για να ξεφορτωθεί τους Σαμαροβενιζέλους και τις Τρόικες. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι εργατικοί αγώνες ξεκινάνε ενάντια στα νέα Μνημόνια και τους Λάτσηδες. Από τις απεργίες στα λιμάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τις απεργίες στα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι τις μαζικές επισχέσεις των υγειονομικών σε όλη τη χώρα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και την απληρωσιά.

Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να εκβιάσει από την ανάποδη μεριά ότι αν κάτι πρέπει να διαγραφεί αυτό δεν είναι τα αποθεματικά των πανεπιστημίων και των ταμείων αλλά το χρέος. Είναι η δύναμη που επέβαλε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ γύρισαν πανηγυρικά στο Ραδιομέγαρο και συνεχίζουν τον αγώνα, είναι η δύναμη που επέβαλε ότι ξεκίνησε επιτέλους η δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Μπροστά μας έχουμε την απεργία σε όλο το δημόσιο στις 20 Μάη και χρειάζεται οι φοιτητές να βρεθούν μαζικά στο δρόμο στο πλευρό των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπ. Παιδείας περιλαμβάνει βασικές διεκδικήσεις των καταλήψεων που έγιναν στις σχολές το φθινόπωρο. Ξέρουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της δύναμης του κινήματος. Παρ' όλα αυτά το κυρίαρχο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης παραμένει. Ο δρόμος των καταλήψεων μαζί με τις απεργίες είναι ο πιο ρεαλιστικός ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα και έτσι χρειάζεται να συνεχίσουμε.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ μέσα από τα σχήματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς της ΕΑΑΚ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να παλέψουμε αποτελεσματικά για αυτές τις μάχες. Σ' αυτή την προσπάθεια παίζει καθοριστικό ρόλο με ποιες ιδέες είμαστε εξοπλισμένοι. Το τετραήμερο φεστιβάλ του ΣΕΚ Μαρξισμός 2015 συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Με γενικό τίτλο “Μπορούν οι εργάτες να κυβερνήσουν;” ανοίγει τη συζήτηση για τη στρατηγική πέρα από τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις. Σας καλούμε όλους και όλες εκεί για να κάνουμε την ανατροπή αντικαπιταλιστική, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση!

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ στις σχολές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου