ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ : Ανταρσία Eνάντια Στη Συμφωνία

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα σηματοδότησε άλλο ένα βήμα του Αλέξη Τσίπρα προς την υπογραφή της Συμφωνίας που επιβάλλουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ. Απομένει άλλη μια συνεδρίαση του Eurogroup και η τακτική Σύνοδος της ΕΕ στο τέλος της βδομάδας, αλλά είναι πια φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποκύψει στους εκβιαστές.

Η Αυγή προσπαθεί να εμφανίσει ότι αυτή τη φορά τα βάρη θα πέσουν στους «έχοντες», αλλά ο μνημονιακός χαρακτήρας και της νέας συμφωνίας δεν κρύβεται με τίποτα. Μπορείτε να διαβάσετε στη διπλανή σελίδα αναλυτικά τις νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο από τις υποσχέσεις για ανατροπή της λιτότητας.

Αυτή είναι η κατάληξη ενός πεντάμηνου συνεχών συμβιβασμών, όπου κάθε βήμα πίσω του ΣΥΡΙΖΑ έφερνε νέα κλιμάκωση των απαιτήσεων από την άλλη μεριά. Ωστόσο, αυτή η μακρόσυρτη αλυσίδα εκβιασμών μπορεί να οδήγησε οικονομικά στα μέτρα που ήθελαν ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά πολιτικά έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα: ένα μεγάλο μέρος, πλειοψηφικό, από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ελπίδες για έναν «αμοιβαία επωφελή» ευρωπαϊκό συμβιβασμό, τώρα προτιμάει τη ρήξη και όχι τη νέα μνημονιακή συμφωνία.

Πέρα από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων (όπως της Public Issue στην Αυγή της Κυριακής 21/6, που δείχνει 84% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με την άποψη να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση), η εξέλιξη αυτή φάνηκε στην πράξη με τη μαζικότητα του συλλαλητήριου της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα την Κυριακή. Βγήκε στο δρόμο ένα μαζικό ρεύμα ανταρσίας ενάντια στο νέο πακέτο λιτότητας.

Ελπίδα

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα. Η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι και ο Γιουνκέρ μπορούν να οδηγούν τους συμβιβασμούς του Τσίπρα στα άκρα, αλλά έχουν να λογαριαστούν με την εργατική αντίσταση που αρνείται να υποταχτεί.

Το άμεσο βήμα μπορεί και πρέπει να είναι πανεργατική απεργία ενάντια στη Συμφωνία. Να απαιτήσουμε από όλες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να συμμορφωθούν με τις διαθέσεις της βάσης όπως εκφράστηκαν χειροπιαστά με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Να απαιτήσουμε από όλους τους βουλευτές της Αριστεράς να καταψηφίσουν τη Συμφωνία.
Αλλά, παράλληλα, πρέπει να οργανώνουμε τη συνέχεια, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Μια υπερψήφιση του νέου Μνημόνιου από τη Βουλή που εκλέχτηκε για να βάλει τέρμα στα Μνημόνια θα είναι το αντίστοιχο με το παλατιανό πραξικόπημα τον Ιούλη του 1965, ιδιαίτερα αν αυτό γίνει σε ανοιχτή συνεργασία με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τη δεξιά.

Κάθε εργατικός χώρος, κάθε σωματείο και κάθε εργατογειτονιά μπορεί να γίνει κάστρο αντίστασης ενάντια στις περικοπές, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε όλα τα ξεπουλήματα που φέρνει η νέα μνημονιακή Συμφωνία. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ, που από την αρχή προειδοποιούσαν ενάντια στους συμβιβασμούς και τις καταστροφικές τους συνέπειες, θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να στηρίξουμε την εργατική αντίσταση. Ελάτε να οργανώσουμε την εργατική ανταρσία μαζί.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου