ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Πρυτάνεις Ονειρεύονται Καταστολή Και Δίδακτρα

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Οι πρυτανικές αρχές στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες γυμνάσια απολυταρχίας και ασκήσεις οριστικής κατάργησης κάθε έννοιας δημόσιας, δωρεάν παιδείας, κάθε δημοκρατικής λειτουργίας στο πανεπιστήμιο. Λίγες μόνο μέρες μετά την άσκηση μήνυσης από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ σε πολιτικό φορέα, στο σχήμα της ΕΑΑΚ, γιατί διοργάνωσε πάρτι ενίσχυσης των προσφύγων χωρίς την άδειά του, έρχεται τώρα ο υπηρεσιακός πρύτανης του ΑΠΘ να... ευχηθεί για την κατάργηση της δωρεάν παιδείας. Ο συγκεκριμένος ζήτησε επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά με εναλλακτικές την επιβολή τέλους εγγραφής στους νέους φοιτητές ή τη μείωση των φοιτητών.

Έτσι λοιπόν «οραματίζεται» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ, με εκπαίδευση για λίγους, για βάθεμα των κοινωνικών αποκλεισμών, για φόρτωμα στις πλάτες των φοιτητών-φοιτητριών και των οικογενειών τους, της πολιτικής των μνημονίων που οδηγεί την Παιδεία με σίγουρα βήματα, στην κατάρρευση. Δεν είναι όμως μόνο οι πρυτάνεις που ονειρεύονται πανεπιστήμια με «συνθήκες εργαστηρίου», χωρίς πολιτική δράση και προβληματισμό, χωρίς κινητοποιήσεις, με το φοιτητικό πληθυσμό πειθήνιο σήμερα, υποταγμένο αύριο. Η δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης-ΕΕ που έχουν κάνει σημαία τις αντιδραστικές προτάσεις ΟΟΣΑ που με μοχλό επιβολής την αξιολόγηση, ζητά για όλες τις βαθμίδες συρρίκνωση δαπανών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, επιχειρηματικότητα και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, εξαφάνιση της δημοκρατίας και προσανατολισμό σε καταρτίσεις, δεξιότητες και μαθητεία, αντί για γνώση που δίνει μορφωτικά εφόδια και εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσθαφαιρεί τα κενά στις θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία κατά πώς τη βολεύει και φαντάζεται «εξομάλυνση της κατάστασης», ενώ ακόμα και τώρα, τέλη Οκτωβρίου, λείπουν εκπαιδευτικοί. Ας ονειρεύονται όσο θέλουν το «πανεπιστήμιο Α.Ε.», δεν θα τους γίνει και η χάρη. Το φοιτητικό κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

  • · Καμία δίωξη σε φοιτητές και φοιτήτριες, η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται
  • · Ούτε να το σκέφτεστε για δίδακτρα!
  • · Να καταργηθεί όλο το μνημονιακό νομοθετικό οπλοστάσιο στην παιδεία και οι νόμοι Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου
  • · Άμεση, πλήρη, γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο-άμεσοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου