ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Αντιδραστικό Νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή είναι η επικύρωση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με αυτό ενσωματώνονται στη νομοθεσία όλες οι μέχρι τώρα αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το Σεπτέμβρη μέχρι και τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Τα ευρωπαϊκά αστικά κράτη προσαρμόζουν τη νομοθεσία για το άσυλο και τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας σε αυτές τις αποφάσεις, σε πλήρη όμως αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο για τους Πρόσφυγες, παρά τις υποκριτικές αναφορές και επικλήσεις στη Συνθήκη της Γενεύης.

Η πραγματικότητα είναι ότι με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αποτυπώνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταπατούνται τα δικαιώματα των προσφύγων, εντείνεται ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, μετά και από το κλείσιμο των βόρειων συνόρων.

Υπάρχουν, όμως, πολλές πλευρές που αναδεικνύουν τις αντιδραστικές εξελίξεις και προετοιμάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Για παράδειγμα, και μόνο το γεγονός ότι δημιουργούν αυτοτελή Υπηρεσία Ασύλου και αυτοτελή Αρχή Προσφυγών, σημαίνει ότι προετοιμάζονται για δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, παρόλο που κανένας σχεδόν πρόσφυγας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα.

Η νομοθέτηση των hot spots με τη συμμετοχή των μηχανισμών της ΕΕ (Frontex και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), η ίδρυση Κινητών Μονάδων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η πρόβλεψη για κράτηση προσφύγων και μεταναστών για πολλές μέρες, αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για «Ανοιχτές Δομές Υποδοχής ή Φιλοξενίας», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργηθούν δεκάδες κέντρα κράτησης για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η λειτουργία Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών, ακόμη και μέσα στους χώρους «ανοιχτής» φιλοξενίας ή υποδοχής, για όσους προορίζονται για απέλαση, αλλά και για εκείνους που είναι προσωρινά αδύνατη η απέλασή τους, παραπέμπει σε νέες «Αμυγδαλέζες», σε νέα κέντρα αντίστοιχα με αυτό της Κορίνθου, που οι μετανάστες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, έρμαια των φασιστοειδών.

Η πρόβλεψη για ολοκλήρωση μέσα σε 6 μήνες όλης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τόσο στον α' όσο και στο β' βαθμό, ακούγεται σαν πικρό ανέκδοτο, όταν είναι γνωστό ότι, μέχρι τώρα, χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Με ποιο προσωπικό, ποια εκπαίδευση θα γίνει αυτό; Αυτό που θα γίνει τελικά, είναι η μαζική απόρριψη αιτήσεων ασύλου, με διαδικασίες καρμπόν. Ο,τι δηλαδή έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με το νομοσχέδιο δίνουν τη δυνατότητα σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να βρίσκονται σε όλες τις υπηρεσίες και τα στάδια που αφορούν τους πρόσφυγες και μετανάστες, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι τα hot spots, πέρα από όσες αρμοδιότητες τους έχουν παραχωρηθεί μέχρι τώρα. Και αυτό όταν ήδη εδώ και μήνες υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για αμαρτωλές ΜΚΟ με ύποπτο και επικίνδυνο ρόλο, που κάνουν κουμάντο στους χώρους όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι προφανές ότι η απανθρωπιά θα συνεχιστεί με τη στάμπα και της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα επιβάλλεται να συνεχίσουν να εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους εγκλωβισμένους. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους, κόντρα στις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, φασιστικές φωνές, να δυναμώσει η λαϊκή πάλη και αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά. Δηλαδή ενάντια στις αιτίες που γεννούν το προσφυγικό πρόβλημα.

Πηγή : rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου