ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΑΑΚ- ΑΡΔΙΝ- ΑΡΕΝ

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία, φορτισμένη από τον καταιγισμό των μνημονιακών μέτρων που φορτώνει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι χθεσινές φοιτητικές εκλογές στέλνουν σοβαρά πολιτικά μηνύματα που επιτρέπουν στις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ανεβασμένη απαιτητικότητα.

Ο καθοριστικός παράγοντας που χρωμάτισε τις φετεινές φοιτητικές εκλογές ήταν η πολύ σημαντική άνοδος των αγωνιστικών σχημάτων που κινούται στο χώρο της ριζοσπαστικής, αντιμνημονιακής Αριστεράς. Βασικός πόλος αυτών των δυνάμεων υπήρξε η συμπαράταξη της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, με αναφορά στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), του ΑΡΔΙΝ (Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, υποστηριζόμενο από τη Λαϊκή Ενότητα) και της ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο διαχωρίστηκε μετά τη μνημονιακή συνθηκολόγηση του περασμένου καλοκαιριού). Αν και πολύ πρόσφατη, η συνεργασία ΕΑΑΚ- ΑΡΔΙΝ- ΑΡΕΝ κατάφερε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη, με ποσοστό της τάξης του 20% σε πανελλαδική κλίμακα.

Άνοδο της τάξης του 2% σημείωσε και η Πανσπουδαστική, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ και αναδείχθηκε πάλι δεύτερη δύναμη με ποσοστό γύρω στο 21%. Αντίθετα, το νεοπαγές σχήμα του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, το Bloco, καταβαραθρώθηκε με ποσοστό γύρω στο 1%, αποτυπώνοντας την κραυγαλέα αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής από το φοιτητικό σώμα.

Ασφαλώς, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν προσφέρονται για εύκολους πανηγυρισμούς. Η προσέλευση στις κάλπες σημείωσε πτώση, γεγονός που συνάδει με τη γενικότερη ατονία του φοιτητικού κινήματος σε επίπεδο συνελεύσεων, φοιτητικών συλλόγων, ανάπτυξης αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τα καυτά προβλήματα της φοιτητικής νεολαίας και των ΑΕΙ, αλλά και στο πλαίσιο του ευρύτερου λαϊκού αγώνα εναντίον των μνημονίων, της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Η ΔΑΠ, παρά την πρόσφατη διάσπαση της ΟΝΝΕΔ, διατηρήθηκε στην πρώτη θέση, έστω και με πτώση, παραμένοντας όμως στα υψηλά επίπεδα του 35%.

Παραμένει γεγονός, ωστόσο, ότι η συμπαράταξη ΕΑΑΚ- ΑΡΔΙΝ- ΑΡΕΝ πέρασε με επιτυχία την πρώτη, εκλογική δοκιμασία της, προσφέροντας άλλο ένα αισιόδοξο μήνυμα (μετά από την πρόσφατη, σοβαρή επιτυχία ανάλογης σύμπραξης στους νοσοκομειακούς γιατρούς) για τη δυναμική της μετωπικής, αριστερής συμπόρευσης. Η πρώτη αυτή επιτυχία επωμίζει τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της νεολαίας με μεγαλύτερες ευθύνες για πρωτοβουλίες που θα ξεφεύγουν από τον λίγο- πολύ στενό κύκλο των “ήδη πεισμένων” και θα δημιουργούν, βήμα το βήμα, προϋποθέσεις για μια εξωστρεφή πορεία συσπείρωσης και αγώνα των ευρύτερων φοιτητικών δυνάμεων. Παράλληλα, θέλουμε να ελπίζουμε ότι το θετικό βήμα που πραγματοποίησαν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της νεολαίας στα πανεπιστήμια θα δώσει ώθηση ώστε να ξεπεραστούν δισταγμοί και να πραγματοποιηθούν άλματα στο πεδίο της μετωπικής συμπαράταξης σε ευρύτερη κλίμακα, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Α.Θ.

Πέμπτη 19 Μαϊου 2016
Πηγή : iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου