ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ : Ο Δικός Μας “Πυλώνας” Είναι Οι Απεργίες

Ο Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Κοινωνικής Πολιτικής στις 27/7, εξήγγειλε πανηγυρικά “εφτά πυλώνες κοινωνικής προστασίας”. Τις εξαγγελίες στήριξαν με δηλώσεις τους υπουργοί που επικαλέστηκαν τις “επιτυχίες” της κυβέρνησης -όπως τη μείωση του ελείμματος το πρώτο εξάμηνο του 2016- για να προσδώσουν αξιοπιστία στην κυβερνητική “στροφή στην καθημερινότητα”.

Η αλήθεια είναι πως τα μισά από όσα περιέχονται στους παραπάνω σχεδιασμούς είναι όνειρα θερινής νυκτός και τα άλλα μισά απλά κοροϊδία.

Πρώτον, την ώρα που στη σύνοδο των G20, οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου προβλέπουν ότι οι οικονομικές συνέπειες του Brexit, “που μόλις τώρα αρχίζουν να φαίνονται”, ίσως επιταχύνουν μια νέα παγκόσμια ύφεση, η εκδοχή του success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πατάει σε καμιά πραγματικότητα. Αυτό που κρύβεται πίσω από τη μείωση του ελείμματος είναι ο στραγγαλισμός των δημόσιων δαπανών, με απλά λόγια οι περικοπές και η λιτότητα.


Κοροϊδία

Δεύτερον, με δοσμένες τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημόνιου και περιμένοντας τη νέα “αξιολόγηση” από ΕΕ-ΔΝΤ, είναι τουλάχιστον κοροϊδία να υπόσχεται η κυβέρνηση “μέτρα κοινωνικής προστασίας”. Διαβάστε (κάτω) την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ που γκρεμίζει έναν προς ένα και τους “εφτά πυλώνες” του Τσίπρα. Και μόνο το γεγονός ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αφαιρεί 200 εκ. ευρώ από τους συνταξιούχους, για να τους επιστρέψει “μεγαλόθυμα” μόλις 50, αρκεί για να δείξει το “βάθος” τέτοιων εξαγγελιών.

Τρίτον, η κοροϊδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις των σιδηρόδρομων και του ΑΔΜΗΕ, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και τις συζητήσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων, τους περιορισμούς στο δικαίωμα κήρυξης απεργίας και την επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ.

Ο δικός μας “πυλώνας” είναι οι απεργίες μας για να τσακίσουμε τα μνημόνια, νέα και παλιά. Το φθινόπωρο θα είναι καυτό. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς που έχουν αποφσίσει απεργία με την έναρξη του σχολικού έτους, ξεκινάμε τις μάχες στις 10 Σεπτέμβρη με ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα στείλουμε μαζικά το μήνυμα της αντίστασης, του συντονισμού και της κλιμάκωσης των αγώνων μας.

Καμιά εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό

“Δεν θέλουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ζητάμε μόνο ένα διάδρομο: αυτόν που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία” γράφει ένα από τα πλακάτ. Η φωτογραφία είναι από το μαρτυρικό Χαλέπι στη Συρία που βομβαρδίζεται ανηλεώς από τον Άσαντ και τα ρωσικά αεροπλάνα.

Η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ με τους αεροπoρικούς βομβαρδισμούς σε Συρία και Λιβύη, που ξεκίνησε την αρχή της βδομάδας με πρόσχημα το χτύπημα των θέσεων του ISIS, πυκνώνει περισσότερο τα σύννεφα της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μεση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο. Η Ιταλία ήδη ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στους βομβαρδισμούς της Λιβύης. Οι ανταγωνισμοί στην περιοχή εντείνονται, νέες “συμμαχίες προθύμων” φτιάχνονται για να καλύψουν το “κενό” μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Κόλαση

Σ' αυτήν την κόλαση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, που θα φέρουν νέες εκατόμβες νεκρών αμάχων και νέους ξεριζωμούς εκατομμυρίων προσφύγων, ανοίγει την πόρτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτές τις μέρες όποιο κυβερνητικό στέλεχος έβγαινε στα κανάλια -από τον Καμμένο και τον Κουρουπλή μέχρι τον ίδιο τον Τσίπρα απ΄τη Βουλγαρία- πιπίλιζε την ίδια καραμέλα: “Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή”. Σε τι μεταφράζεται αυτό, φάνηκε στα όσα συμφώνησαν ο Τσίπρας με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Λιου: μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτό το μακελειό, διεκδικώντας οικονομικά ανταλλάγματα.

Είναι καθήκον τους εργατικού κινήματος και της Αριστεράς να συγκρουστούμε με αυτές τις επιλογές που δείχνουν ότι το βαρέλι των συμβιβασμών δεν έχει πάτο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ. Όχι στους “άξονες” του πολέμου με τους σφαγείς του Ισραήλ και το δικτάτορα της Αιγύπτου, Σίσι. Έξω το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο. Να κλείσουν οι βάσεις στη Σούδα και το Άκτιο. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, να καταργηθεί η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου