ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Για Την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψη Της Βίας Κατά Των Γυναικών

 Το Τμήμα Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας μαζί με όλες κι όλους που αγωνίζονται κάθε μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, απαιτεί: Ποτέ πια βία κατά των γυναικών.

62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε, έχουν υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας. Κάθε χρόνο στα κράτη- μέλη της Ε.Ε, 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Η βία δεν είναι απλώς ένας ακόμα αριθμός, ένα περιστατικό στις ειδήσεις, ένα τυχαίο συμβάν, είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλεία, έχει ένα πρόσωπο αυτό της καταπίεσης. Ο σεξισμός, η σεξουαλική παρενόχληση αποκρύπτονται συστηματικά με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο. Ηέμφυλη βία δεν είναι ένα προσωπικό πρόβλημα αλλά κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Αν και μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, την αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες που πλήττονται από την ανεργία, την επισφάλεια στην εργασία, οι μετανάστριες, οι φτωχές γυναίκες. 


Η ενίσχυση των παραδοσιακών αντιλήψεων που θέλουν τη γυναίκα να αναπληρώνει το κοινωνικό κράτος και να κουβαλά στις πλάτες της τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, ωθεί στην κατάργηση δικαιωμάτων, τα οποία κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο υλοποιείται η ακροδεξιά ατζέντα που θέλει τη γυναίκα ιδιοκτησία του άντρα συζύγου- πατέρα, αντικείμενο- εμπόρευμα στα Μ.Μ.Ε.

Σήμερα με την εφαρμογή των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι νέες είναι σε τεράστια ποσοστά άνεργες 52,5%, μην έχοντας τη δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητες, χωρίς να βρίσκουν καμία κοινωνική στήριξη. Ο εγκλωβισμός τους σε ρόλους του παρελθόντος είναι ένας κίνδυνος, ο οποίος χρειάζεται να ανατραπεί, διαφορετικά η βία θα συνεχίζει καθημερινά να δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπό της.

Οι διεκδικήσεις των γυναικών, η πρόληψη και η εξάλειψη της βίας είναι αίτημα όλης της κοινωνίας. Χρειάζεται να δυναμώσει η φωνή των πιο καταπιεσμένων γιατί η συνήθεια της εξαθλίωσης είναι συνώνυμη της σιωπής, της υπακοής και του φόβου. Η μνήμη δεν αντέχει κι άλλη καταπίεση κι άλλη βία κατά των γυναικών. Το αίτημα, ως εδώ με τη βία κατά των γυναικών, φανερώνει τη δύναμη του γυναικείου κινήματος και την αποφασιστικότητα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Τμήμα Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας

25/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου