ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Η ΛΑ.Ε. Αποχαιρετά Τον Ντάριο Φο

Η Ιταλία, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος πενθεί για τον θάνατο του βραβευμένου με Νόμπελ, σκηνοθέτη, ηθοποιού, θεατρικού συγγραφέα, λογοτέχνη Ντάριο Φο. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ύστερα από δύο βδομάδες νοσηλείας λόγω πνευμονίας.

Μεγάλος θεατράνθρωπος, βραβευμένος δεκάδες φορές και με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1977 για το σύνολο του έργου του. Αγωνιστής της δημοκρατίας και της Ιταλικής Αριστεράς, ένθερμος αντιφασίστας, με έντονη πολιτική δράση που τον έφερε σε σύγκρουση με τη συντηρητική και αντιδραστική έκφραση της Καθολικής Εκκλησίας, με όλες τις Χριστιανοδημοκρατικές κυβερνήσεις αλλά και με την Αριστερά του συστήματος και του συμβιβασμού, με την οποία επίσης ήρθε σε σύγκρουση. Τα τελευταία χρόνια στρατεύτηκε με τον Πέπε Γκρίλο στο κίνημα Πέντε Αστέρων.

Τα έργα του έχουν έντονη πολιτική αναφορά. Παίχτηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα με την οποία υπήρξε αλληλέγγυος στα χρόνια της δικτατορίας, όπως και με όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας.

Υπήρξε πολυγραφότατος. Γνωστά του έργα: «Η Ισαβέλλα, τρεις καραβέλες κι ένας παραμυθάς» για το οποίο ήρθε σε σύγκρουση με ακροδεξιές ομάδες και δέχτηκε βίαιες επιθέσεις, «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», «Ολο σπίτι, κρεβάτι, εκκλησία» το οποίο έγραψε με τη συντρόφισσά του, επίσης μεγάλη καλλιτέχνιδα, Φράνκα Ράμε το 1977, «Μιστέρο Μπούφο» «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», «Η μεγάλη παντομίμα» κ.α.

Η ΛΑ.Ε. μαζί με όλο τον αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο αποχαιρετά τον Ντάριο Φο, έναν μεγάλο αντιφασίστα, ριζοσπάστη, ένα μεγάλο άνθρωπο της Τέχνης. Το έργο του θα είναι πάντα μαζί μας.

Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

13/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου